Καθαρά Δευτέρα, ακόμα πιο…Καθαρή!

Καθαρά Δευτέρα, ακόμα πιο…Καθαρή!

Πολλές ελληνικές περιοχές διεκδικούν δυναμικά την προέλευση της ονομασίας της Καθαράς Δευτέρας, που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστιανής νηστείας και της περιόδου "κάθαρσης" πριν από το Χριστιανικό Πάσχα. Στον Πόντο, αλλά και την Ήπειρο, η παράδοση θέλει τις νοικοκυρές την ημέρα αυτή να καθαρίζουν τις κατσαρόλες και τα χάλκινα σκεύη από τα λίπη της αποκριάς με ιονισμένο σταχτόνερο, ή αλλιώς αλισίβα, που είναι απαλλαγμένο από άλατα και τα κάνει ν’ αστράφτουν! 

Η παρασκευή της αλισίβας είναι πολύ απλή, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι 1 λίτρο βραστό νερό και 2 κουταλιές της σούπας καλά κοσκινισμένη, λευκή στάχτη από καθαρά, καμένα ξύλα. Ανακατεύουμε και βράζουμε το μίγμα για 5 λεπτά, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού το αφήσουμε να κατασταλάξει για λίγα δευτερόλεπτα, το σουρώνουμε και είναι έτοιμο προς χρήση!

smart tip 1: Έτοιμα σακουλάκια αλισίβας μπορείτε να προμηθευτείτε και από φαρμακεία και καταστήματα με φυσικά καλλυντικά προϊόντα.

Δοκιμάστε το πιο δυνατό, φυσικό και «σαρακοστιανό καθαριστικό», το οποίο σίγουρα θα σας λύσει τα χέρια ολόκληρο τον χρόνο, αφού φυλάσσεται για καιρό σε μεταλλικά δοχεία στο ψυγείο. Και το καλύτερο από όλα; Οι πολυάριθμες χρήσεις της δε σταματούν εδώ: η αλισίβα καθαρίζει αμέσως τους λεκέδες από τα ρούχα, αποτελεί φυσικό λίπασμα και εντομοαπωθητικό για τον κήπο σας, βοηθά στα λιπαρά μαλλιά μετά το λούσιμο και απομακρύνει τα μικρόβια από τα μικροτραύματα, ενώ επιταχύνει την επούλωσή τους!

smart tip 2: Πρόκειται για ένα απ’ τα καλά κρυμμένα μυστικά παραδοσιακών συνταγών, ιδιαίτερα της Ζαχαροπλαστικής! Προσθέστε μικρή ποσότητα αλισίβας στη ζύμη σας για πιο βουτυρένιους και τραγανιστούς κουραμπιέδες!

Άρθρο
Συνταγή