Μαθαίνουμε… τρώγοντας!

Μαθαίνουμε… τρώγοντας!

Οι παρακάτω δραστηριότητες στην κουζίνα, αποτελούν χρήσιμο αλλά και διασκεδαστικό εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά!

Κλάσματα:

Αν θέλετε να εξασκηθεί το παιδί σας στα κλάσματα, μπορείτε με ένα μήλο ή μια πιπεριά να του τα εξηγήσετε. Πολύ απλά, κόψτε το μήλο ή την πιπεριά στη μέση, σε τέταρτα και έπειτα σε όγδοα.

Με όμοιο τρόπο, μπορείτε να μάθετε τα κλάσματα στο παιδί σας, με τη βοήθεια μιας πίτσας! Πείτε του να διαχωρίσει σε τέταρτα ή όγδοα τη βάση της πίτσας και να προσθέσει διαφορετικά υλικά σε κάθε τμήμα.

Αλφάβητο για σνακ:

Αν μαθαίνει την αλφάβητο το παιδί σας αυτό το διάστημα, δοκιμάστε την παρακάτω δραστηριότητα μαζί του για εξάσκηση:

Κόψτε 17 (όσα είναι τα σύμφωνα δηλαδή) λεπτές φέτες μπανάνα και πάρτε 7 (όσα είναι τα φωνήεντα) μικρά κρακεράκια.

Τοποθετήστε τα σε έναν μεγάλο δίσκο και στη σωστή σειρά: τα κρακεράκια (τα φωνήεντα δηλαδή) στις θέσεις τους και τις φέτες μπανάνας (τα σύμφωνα δηλαδή) αντίστοιχα.

Στη συνέχεια πάρτε ένα πλαστικό σακουλάκι, κόψτε μια μικρή γωνία του, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια τρύπα, και γεμίστε το με κρέμα σοκολάτας.

Πιέζοντας το σακουλάκι, σχηματίστε με την κρέμα σοκολάτας τα γράμματα πάνω στις φέτες μπανάνας και στα κρακεράκια. Μπορείτε να το κάνετε εσείς, ή το παιδί σας.

Πριν το σνακ, κάντε μερικές ερωτήσεις όπως για παράδειγμα:

«Ποια είναι τα φωνήεντα;»

«Ποιο είναι το αρχικό γράμμα του ονόματός σου;»

«Ποιο γράμμα έχει το ήχο ‘Α’;»

Ακόμη, υποδείξτε τα φωνήεντα και επισημάνετε ότι όλες οι λέξεις έχουν τουλάχιστον ένα φωνήεν κτλ.

Ένας άλλος τρόπος για να εξασκηθεί το παιδί σας πάνω στην αλφάβητο, είναι να αποτυπώσει πάνω σε ζύμη τα γράμματα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ζύμη για κουλουράκια και μαγνήτες- γράμματα.

Μπορείτε να προτείνεται λέξεις, τις οποίες θα σχηματίσει τοποθετώντας τα γράμματα- κουλουράκια στη σωστή σειρά στο ταψί!

Μόλις ψηθούν, μπορείτε να συνεχίσετε το παιχνίδι, λέγοντας στο παιδί σας να ξεκινήσει τρώγοντας, για παράδειγμα, όλα τα ‘άλφα’, μετά τα ‘βήτα’ που θα βρει κτλ.

Μαθαίνουμε… τρώγοντας!

Χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας, μπορείτε να κάνετε πολλές ακόμη διασκεδαστικές δραστηριότητες στην κουζίνα, οι οποίες παράλληλα θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να αγαπήσουν τη μαγειρική!

Άρθρο
Συνταγή