Ντουλάπια κουζίνας: Έξυπνες λύσεις καθαρισμού

Ντουλάπια κουζίνας: Έξυπνες λύσεις καθαρισμού

Καθαρίστε εύκολα και οικονομικά τα ντουλάπια της κουζίνας και απαλλαγείτε από τις δυσάρεστες μυρωδιές, με αποτελεσματικό τρόπο!

Η κουζίνα είναι από τους πιο πολυσύχναστους χώρους ενός σπιτιού. Είναι το μέρος στο οποίο περνούμε ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας μας, μαγειρεύοντας, τρώγοντας και κυρίως περνώντας ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας. Ας της δώσουμε λοιπόν την προσοχή που της αξίζει!

1. Για το εσωτερικό των ντουλαπιών

Μια δοκιμασμένη μέθοδος καθαρισμού είναι φυσικά το ξίδι! Βάλτε σε μπολάκια ξίδι και τοποθετείστε τα μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας σας και αφήστε τα για ένα ολόκληρο βράδυ. Οι δυσάρεστες μυρωδιές θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το πρωί. Αν ωστόσο δε σας αρέσει η έντονη αυτή μυρωδιά του ξιδιού, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή μερικά φυλλαράκια μέντας.

Αν η μυρωδιά των ντουλαπιών είναι αρκετά έντονη, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οξυζενέ και ορυκτέλαιο (το οποίο θα βρείτε σε κατάστημα με λιπαντικά). Βρέξτε ένα πανί με το μείγμα και περάστε το εσωτερικό τους.

 

2. Για το εξωτερικό

Για το εξωτερικό των ντουλαπιών, το λεμόνι είναι το απόλυτο όπλο! Σε ένα μπολ ρίχνετε μία κούπα νερό και χυμό από ένα λεμόνι. Έπειτα, με ένα βρεγμένο, καλά στραγγισμένο πανί, σκουπίστε όλες τις εξωτερικές επιφάνειες των ντουλαπιών. Τέλος, σκουπίστε με ένα στεγνό πανί, για να φύγουν τυχόν υπολείμματα από το καθαριστικό.

Σε περίπτωση που οι λεκέδες επιμένουν, μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα, με δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, δύο κουταλιές της σούπας αλάτι και χυμό από ένα λεμόνι. Με μία παλιά οδοντόβουρτσα, τρίψτε απαλά όπου χρειάζεται. Αν δείτε ότι τα σημάδια δεν απομακρύνονται, αφήστε το μείγμα να δράσει για δέκα λεπτά. Έπειτα, με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί σκουπίστε για να φύγουν όλα τα υπολείμματα.

 

3. Για το γυάλισμα των ντουλαπιών

Αφού καθαρίσετε καλά τα ντουλάπια, μπορείτε να φτιάξετε και ένα μείγμα που θα τα κάνει να γυαλίζουν για περισσότερο. Αναμείξτε ελαιόλαδο με λευκό ξύδι και έπειτα περάστε μία στρώση στο εξωτερικό των ντουλαπιών με ένα πανί.

 

4. Για τα χερούλια

Αν είναι εύκολο, αφαιρέστε τα από τα ντουλάπια, χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι. Κατόπιν, μπορείτε να τα αφήσετε να μουλιάσουν σε μία λεκάνη με χλιαρό νερό και υγρό πιάτων, για τριάντα λεπτά. Για τα μεταλλικά, γυάλινα ή πορσελάνινα χερούλια, τρίψτε με μία οδοντόβουρτσα τα σημεία όπου οι λεκέδες επιμένουν, ενώ για τα ξύλινα χερούλια χρησιμοποιήστε ένα απλό πανί.

Άρθρο
Συνταγή