ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

  

01:45

 
Άτομα:
8
Δύσκολο

Συστατικά

  • 1 Γαλοπούλα 4-5 κιλά ¼ φλυτζάνι τσαγιού χυμό λεμονιού ½ φλυτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού ½ φλυτζάνι τσαγιού μαργαρίνη Αλάτι- πιπέρι ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ½ κ. κιμά μοσχαρίσιο ½ φλυτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα Τα εντόσθια της γαλοπούλας 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο 1 φλυτζάνι τσαγιού κάστανα 1 φλυτζάνι τσαγιού σταφίδες 6 κουταλιές βούτυρο φρέσκο ½ φλυτζάνι τσαγιού ζωμό κότας 1 κουταλάκι αλάτι Λίγο πιπέρι

01:45

 
Άτομα:
8
Δύσκολο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά την γαλοπούλα και την αφήνουμε να στεγνώσει. Σε ένα κατσαρόλι λιώνουμε την μαργαρίνη σε χαμηλή θερμοκρασία, μόλις λιώσει το κατεβάζουμε από την φωτιά και βάζουμε μέσα τον χυμό από το λεμόνι και το πορτοκάλι. Αλείφουμε πρώτα το εσωτερικό της γαλοπούλας καλά και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Έπειτα αλείφουμε καλά από έξω και αλατοπιπερώνουμε . Στην συνέχεια γεμίζουμε με την γέμιση την κοιλιά της γαλοπούλας και την ράβουμε. Προσοχή, δεν πρέπει να την παραγεμίσουμε. Έπειτα γεμίζουμε και το άνοιγμα στο στήθος και το ράβουμε και αυτό. Βάζουμε την γαλοπούλα με το στήθος προς τα επάνω στην σχάρα μέσα στο ταψί. Ρίχνουμε λίγο νερό στον πάτο του ταψιού φροντίζοντας να έχει συνέχεια λίγο νερό στο ταψί. Βρέχουμε ένα κομμάτι αντί κολλητικού χαρτιού και το βάζουμε επάνω στην γαλοπούλα, από επάνω σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το στήθος και τα μπούτια αφήνοντας τα πλαϊνά κομμάτια του πουλιού εκτεθειμένα. Ψήνουμε στον φούρνο στους 160ο C τόσες ώρες όσα είναι τα κιλά της. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανοίγουμε και αλείφουμε με το μίγμα από λεμόνι- πορτοκάλι- μαργαρίνη που έχουμε. Προς το τέλος του ψησίματος βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και το αντί κολλητικό και αφήνουμε να ψηθεί για να ροδοκοκκινίσει η πέτσα της.

ΓΕΜΙΣΗ

Πλένουμε και κόβουμε τα εντόσθια της γαλοπούλας. Σοτάρουμε το βούτυρο με το κρεμμύδι και μόλις κοκκινίσει ελαφρώς ρίχνουμε τον κιμά με τα εντόσθια, αλάτι, πιπέρι. Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τα κάστανα και τις σταφίδες και μετά από ένα λεπτό και τον ζωμό της κότας. Tips Μπορούμε να βάλουμε και 35 γρ κουκουνάρια στην γέμιση. Τις σταφίδες τις μουσκεύουμε για πέντε λεπτά σε νερό ή και σε κονιάκ για πιο ωραία γεύση. Σε περίπτωση που δεν έχουμε ζωμό κότας , διαλύουμε 1 κύβο ζωμό κότας σε ½ φλυτζάνι νερό.

Άρθρο
Συνταγή