Γεμιστό αρνίσιο μπούτι με μελιζάνα γραβιέρα Κρήτης και λιαστές ντομάτες στον φούρνο με πατάτες

Μια συνταγή που θα κάνει ακόμα και αυτούς που δεν τρώνε αρνί να δοκιμάσουν και να τρελαθούν.

Με μια ματιά

ΜΕΡΙΔΕΣ
5
ΧΡΟΝΟΣ
25 λεπτά
ΔΥΣΚΟΛΙΑ
Εύκολο

Η συνταγή αυτή φτιάχτηκε με

Στιγμή που ανήκει η συνταγή

Υλικά

1,5kg.

αρνίσιο μπούτι χωρίς κόκκαλο

1κ.σ.

σπόρους γλυκάνισο

3

σκελίδες σκόρδο

10

κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

3κ.σ.

ελαιόλαδο

5

κλωνάρια δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα

150γρ.

βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ κομμένο σε μικρά κυβάκια

1

μικρή μελιτζάνα κομμένη σε κάθετες λεπτές φέτες

100γρ.

λιαστές ντομάτες κομμένες σε λεπτές λωρίδες

150γρ.

γραβιέρα Κρήτης κομμένη σε μικρά κυβάκια

2 κ.σ.

κρέμα βαλσάμικο

Αλάτι χοντρό

1 κ.σ.

πιπέρι κόκκους

Υλικά για τις πατάτες:

1,5kg.

πατάτες baby

2 κ.σ.

ρίγανη ξερή

6-7

κλωνάρια δενδρολίβανο, μόνο τα φύλλα

250ml.

νερό

1

κύβο ζωμό κοτόπουλο

250ml.

κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ πλήρης

1 κ.σ.

μουστάρδα απαλή

Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής με απλά βήματα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το αρνίσιο μπούτι ώστε να δημιουργήσουμε ένα ορθογώνιο σχήμα και χαράσσουμε το εσωτερικό του διαγώνια και ξανά διαγώνια ώστε να σχηματίσουμε διαμάντια. Αν δεν μπορούμε εμείς ζητάμε από το χασάπη μας να το κάνει.
2
  • Τρυπάμε τη πλευρά της πέτσας με ένα μαχαίρι και βάζουμε σε κάθε τρύπα λίγο βούτυρο  και λίγα φύλλα δενδρολίβανου.
3
  • Σε ένα μικρό τηγανάκι ρίχνουμε το γλυκάνισο, το πιπέρι και τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.Στη συνέχεια τα αδειάζουμε στο multi μαζί με το σκόρδο, το θυμάρι και 3κ.σ. ελαιόλαδο, και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν μια πάστα.
4
  • Αλείφουμε καλά το εσωτερικό του αρνιού με τη πάστα που κάναμε, και διπλώνουμε το αρνί σε ρολό και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
5
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες, τη μελιτζάνα, τη γραβιέρα Κρήτης, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
6
  • Βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο το αλατοπιπερώνουμε καλά. Αλείφουμε την επιφάνεια της πέτσας με ελαιόλαδο και το εσωτερικό με την κρέμα βαλσάμικο. Απλώνουμε τη γέμιση οριζόντια στο εσωτερικό του αρνιού, το τυλίγουμε σε ρολό και με ένα σπάγκο μαγειρικής το δένουμε σε 4-5 σημεία για να μην ανοίξει.
7
  • Σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε βάλει σχάρα από πάνω τοποθετούμε το ρολό, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 2 ώρες.
8
  • Στη συνέχεια το ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
9
  • Μόλις ετοιμαστεί το αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά προτού το κόψουμε και το σερβίρουμε με τις πατάτες φούρνου.

Εκτέλεση για τις πατάτες:

10
  • Στο multi βάζουμε τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, τον κύβο, λίγη κρέμα γάλακτος, μουστάρδα και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά.
11
  • Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί του φούρνου πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε από πάνω τους το μείγμα από το multi, το νερό και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Μόλις ετοιμαστούν τις σερβίρουμε με το αρνί.
12

Tip!

Το ρολό αρνί πρέπει να το βάλουμε πάνω σε σχάρα για να ψηθεί ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο ψήσιμο και να μη μας αρπάξει από κάτω

Δες τα υλικά

Δημιούργησε το δικό σου Βιβλίο Συνταγών

Τώρα έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις το δικό σου
Βιβλίο Συνταγών με τις αγαπημένες σου δημιουργίες, σε 3 μόλις βήματα!

Δημιουργία Online Cookbook

Αναζήτηση

Κεντρικό μενού