Χριστουγεννιάτικος κορμός

Χριστουγεννιάτικος κορμός

  

00:55

 
Άτομα:
6
Μέτριο

Συστατικά

  • Για το παντεσπάνι
  • 3 large αυγά, ξεχωριστά ο κρόκος από το ασπράδι
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 25 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
  • 1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
  • Άχνη ζάχαρη, για το σερβίρισμα
  • Για τη γέμιση
  • 150 ml κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ πλήρης
  • Για την επικάλυψη
  • 180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη
  • 250 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 220 γρ. βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. βανίλια εκχύλισμα

Η απόλυτη Χριστουγεννιάτικη απόλαυση που δεν πρέπει να λείψει από το γιορτινό τραπέζι!

00:55

 
Άτομα:
6
Μέτριο

Εκτέλεση

Προετοιμασία & Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.
  2. Στον κάδο του μίξερ  χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνει μαρέγκα.
  3. Προσθέτουμε σιγά σιγά τα 30 γρ. ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να διαλυθεί τελείως.
  4. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με σύρμα χειρός μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη (50 γρ.) μέχρι να γίνει ένα μείγμα με παχιά και πλούσια υφή και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας.
  5. Παίρνουμε ⅓ από τη μαρέγκα με μια σπάτουλα και την αδειάζουμε μέσα στο μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να αραιώσει το μείγμα.
  6. Ρίχνουμε το άλλο ⅓ από τη μαρέγκα στους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά για να μη χαθεί ο αέρας.
  7. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το τελευταίο ⅓ της μαρέγκας.
  8. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου (33 εκ. μήκος/ 23 εκ. πλάτος) και τοποθετούμε λαδόκολλα στην επιφάνειά του την οποία την έχουμε βουτυρώσει και πασπαλίσει με κακάο.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το ψήνουμε για 12 με 14 λεπτά.
  10. Αφού το βγάλουμε το αφήνουμε να κρυώσει για 3-4 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε μια άλλη λαδόκολλα.
  11. Παράλληλα, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα την κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ μέχρι να γίνει σαντιγί.
  12. Την αδειάζουμε σε ένα μπολ και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει το παντεσπάνι.
  13. Αφού κρυώσει το παντεσπάνι απλώνουμε τη σαντιγί στην επιφάνεια του και με την βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγουμε σε ρολό.
  14. Μεταφέρουμε το ρολό στην πιατέλα που θα σερβίρουμε και ετοιμάζουμε την επικάλυψη.

Εκτέλεση για την επικάλυψη

  1. Στον κάδο του μίξερ  χτυπάμε το βούτυρο  μαζί  με την άχνη ζάχαρη με το φτερό για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα  λεπτό. Απλώνουμε την επικάλυψη σε όλη την επιφάνεια του ρολού και ακουμπώντας την επικάλυψη με ένα πιρούνι της δίνουμε μορφή ώστε να μοιάζει με κορμό δέντρου.
  2. Σερβίρουμε το γλυκό πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη.
Άρθρο
Συνταγή