Μελομακάρονα με σοκολάτα

Μελομακάρονα με σοκολάτα

  

00:20

 
Άτομα:
15
Μέτριο

Συστατικά

  • 240ml. σπορέλαιο
  • 240ml ελαιόλαδο
  • 50ml. κονιάκ
  • 160ml. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
  • 1κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400ml. νερό
  • 400γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • ½ λεμόνι, ακέρωτο
  • Αλεσμένο ή καρύδι ή φιστίκι Αιγίνης
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
  • 250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 50γρ. βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ
  • 100ml. κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ πλήρης

Τρομερά μελομακάρονα για να μοσχοβολήσει το σπίτι Χριστούγεννα.

00:20

 
Άτομα:
15
Μέτριο

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το λάδι, το σπορέλαιο, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στύβουμε τα πορτοκάλια, ρίχνουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα με τα υγρά.

Προσαρμόζουμε στην κουζινομηχανή το φτερό και ανακατεύουμε το μείγμα. Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Πλάθουμε σε  μικρά μελομακάρονα παίρνοντας ζύμη σε μέγεθος καρυδιού.

Απλώνουμε σε ένα ταψί του φούρνου αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και τοποθετούμε τα μελομακάρονα. Τρυπάμε τα μελομακάρονα ελαφρά με ένα πιρούνι και ψήνουμε  για περίπου 25’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 160oC αέρα, μέχρι να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Μόλις ετοιμαστούν τα αφήνουμε στην άκρη  να κρυώσουν τελείως.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

 

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για ακόμα 3’. Ξαφρίζουμε τον αφρό.

Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα.

Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά ανάλογα πόσο μικρά ή μεγάλα είναι.

Τρίβουμε την καρυδόψιχα στο πολυκοπτικό με τα μαχαίρια, δεν τα τρίβουμε πάρα πολύ θέλουμε να είναι λίγο χοντροκομμένα και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με το τριμμένο καρύδι.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

 

Βάζουμε όλα τα υλικά για την επικάλυψη σε ένα κατσαρολάκι και με το που λιώσει η σοκολάτα την πασπαλίζουμε πάνω τα μελομακάρονά μας.

Βήματα