Σουβλάκι κρασάτο με τηγανητό ρύζι και αρωματικά λαχανικά

Σουβλάκι κρασάτο με τηγανητό ρύζι και αρωματικά λαχανικά

  

00:20

 
Άτομα:
4
Εύκολο

Συστατικά

  • Για τη μαρινάδα της τηγανιάς
  • 1 κιλό χοιρινή τηγανιά
  • 3 κούπες κρασί κόκκινο
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Αλάτι – πιπέρι – λίγη πάπρικα καυτερή – ρίγανη
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια (το κρεμμύδι μαλακώνει τις ίνες του κρέατος)
  • Για το τσιγάρισμα της μαριναρισμένης τηγανιάς
  • 1 κιλό χοιρινή τηγανιά κρασάτη μαριναρισμένη
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια (απ΄την μαρινάδα)
  • Λίγο ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
  • 10 κάστανα ολόκληρα βρασμένα
  • Λίγο αλάτι – λίγο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Για την σάλτσα
  • Ζωμός από το πυρέξ μας
  • Τα 4 κάστανα και ότι περισσευούμενο κρεμμύδι τοποθετήσαμε στο πυρέξ μας
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • Για το τηγανητό ρύζι
  • 2 κούπες βρασμένο μπασμάτι
  • 1/3κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ
  • Μαϊντανός (όσο αρέσει στον καθένα)
  • 2 κ.σ. σάλτσα από κρέας
  • 50gr κουκουνάρι καβουρντισμένο στο τηγάνι
  • 50gr αμύγδαλο φιλέ καβουρντισμένο στο τηγάνι
  • 5 βρασμένα κάστανα καβουρντισμένα στο τηγάνι
  • 1 κούπα σταφίδες ξανθές
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγο κύμινο σκόνη
  • 1 κούπα κονιάκ
  • 1 κούπα καθαρισμένο ρόδι
  • 2 κ.σ σουσάμι
  • Το κουκουνάρι, τα αμύγδαλα φιλέ και τα κάστανα τα καβουρντίζουμε σε τηγάνι να πάρουνε χρώμα
  • Για το αρωματικό βούτυρο
  • 2 πιπερίτσες τσίλι
  • 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Λίγο αλάτι

Θα ξεκινήσουμε την συνταγή μας, από την προηγούμενη μέρα, από βραδύς, φτιάχνοντας την μαρινάδα της τηγανιάς μα

00:20

 
Άτομα:
4
Εύκολο

Εκτέλεση

Για τη μαρινάδα

Σε ένα μπολ βάζουμε το ένα κιλό της χοιρινής τηγανιάς μας αφού το ξεπλύνουμε καλά. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά μας, 3 κούπες κρασί κόκκινο, 1/2κούπα ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα καυτερή και ρίγανη. Το ξύσμα από ένα λεμόνι και από ένα πορτοκάλι και 2 κρεμμύδια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, γιατί θα τα χρειαστούμε στο σουβλάκι μας. (το κρεμμύδι βοηθάει στο να μαλακώσουνε οι ίνες του κρέατος μας). Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και σκεπάζουμε το μπολ καλά και το βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ για να μαριναριστεί καλά. Βράζουμε 20 τουλάχιστον κάστανα σε νερό με μια κουταλιά ζάχαρη (και όχι αλάτι), για 15 λεπτά περίπου ώστε να μείνουνε σκληρά , τόσο όσο να ξεφλουδίζονται, χωρίς να λιώνουνε. Η ζάχαρη θα κάνει τα κάστανα να ξεφλουδίζονται πιο εύκολα, βγάζοντας καλά όλη την φλούδα τους. Αφού τα ετοιμάσουμε τα βάζουμε σε ένα πιατάκι τα σκεπάζουμε να μην ξεραθούνε και τα τοποθετούμε στο ψυγείο, ώστε να τα έχουμε έτοιμα για την άλλη μέρα. Την άλλη μέρα πετάμε το ζουμί της μαρινάδας μας εκτός από τα κρεμμύδια που τα κρατάμε στην άκρη. Σε ένα τηγάνι βαθύ θα τσιγαρίσουμε λίγο την τηγανιά έως ότου πάρει χρώμα.

Για το τσιγάρισμα

Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι μας το αφήνουνε να κάψει καλά και ρίχνουμε την τηγανιά, με τα κρεμμύδια που έχουμε κρατήσει και 10 κομμάτια από τα κάστανα που έχουμε βράσει. Προσοχή!!! Ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά για να μην μας διαλυθούνε τα κάστανα, διότι τα χρειαζόμαστε ολόκληρα. Ρίχνουμε επίσης λίγο αλατάκι και λίγο πιπεράκι και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Τα τσιγαρίζουμε κανένα 5λεπτο έως ότου πάρουνε χρώμα και τα κατεβάζουμε από την φωτιά για να κρυώσουνε, ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε χωρίς να καιγόμαστε. Μόλις κρυώσουνε τα περνάμε σε σιδερένια σουβλάκια (αν έχετε θα είναι καλύτερα γιατί έτσι ψήνεται πολύ καλά και εσωτερικά το κρέας) ή και σε ξυλάκια μουλιασμένα σε νερό για να μην καούνε στο ψήσιμο. Τα βάζουμε διαδοχικά στο σιδεράκι/ξυλάκι, τηγανιά – κάστανο – κρεμμύδι και τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ ή και ταψάκι (όχι στη σχάρα του φούρνου γιατί δεν θέλουμε να μας στεγνώσουνε, τα θέλουμε ζουμερά). Ρίχνουμε όσο ζωμό έχει απομείνει στο τηγάνι, συμπληρώνουμε με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε 4 κάστανα χύμα στο πυρέξ και ότι περίσσευμα έχει απομείνει στο τηγάνι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο στους 175ο με 180ο βαθμούς κελσίου για 50 λεπτά με μία ώρα, μέχρι έως ότου ροδοκοκκινίσουνε καλά . Μόλις γίνουν τα σουβλάκια ετοιμάζουμε την συνοδευτική σάλτσα.

Για τη σάλτσα

Στο μπλέντερ ρίχνουμε τα 4 κάστανα και τα περισσεύουμε κρεμμύδια από το πυρέξ και τα χτυπάμε καλά να λιώσουνε, να γίνουνε πουρές. Το ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι με την μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και το ζωμό από το πυρέξ μας και τα αφήνουμε να βράσουνε και να ανακατευτούνε καλά τα υλικά. Η σάλτσα είναι έτοιμη, όταν κρυώσει την τοποθετούμε σε ένα δοχείο για να την χρησιμοποιήσουμε πάνω από το φαγητό μας. Ετοιμάζουμε το συνοδευτικό μας, τηγανιτό ρύζι.

Για το τηγανητό ρύζι

Μουσκεύουμε τις σταφίδες σε κονιάκ και τις αφήνουμε για τουλάχιστον μια ώρα. Στο μεταξύ βάζουμε σε ένα τηγάνι να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι μας με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ρύζι και το μαϊντανό, ψιλοκομμένο. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κύμινο και σβήνουμε ρίχνοντας στο τηγάνι τις σταφίδες (που τις έχουμε στραγγίξει από το κονιάκ), και 2 κ.σ. από την σάλτσα του κρέατος. Αναμειγνύουμε και τα κάστανα, κομμένα στα τέσσερα, το κουκουνάρι, το αμύγδαλο φιλέ και το σουσάμι. Τέλος, προσθέτουμε και το ρόδι και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούνε τα υλικά μας. Αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά και το τηγανιτό ρύζι είναι έτοιμο. Τέλος, ετοιμάζουμε και τα βρασμένα λαχανικά μας με το αρωματικό βούτυρο.

Για το αρωματικό βούτυρο

Στο μπλέντερ βάζουμε το τσίλι, το δεντρολίβανο, τα σκόρδα και λίγο αλάτι και αφού τα ψιλοκόψουμε ρίχνουμε και το βούτυρο. Βάζουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα το τυλίγουμε σε ρολάκι και το βάζουμε στην κατάψυξη για 20 λεπτά έως ότου παγώσει λίγο. Όσο το βούτυρο μας παγώνει εμείς σε μια κατσαρόλα βράζουμε (ουσιαστικά ζεματάμε, γιατί δεν τα θέλουμε τελείως λιωμένα) τα λαχανικά μας. 10 φύλλα μαρουλιού σγουρού 10 φύλλα μαρουλιού ίσιου 10 φύλλα κινέζικου μαρουλιού Τα ζεματάμε νερό χωρίς αλάτι και τα σουρώνουμε. Σε ένα τηγάνι βάζουμε ένα κομμάτι από το αρωματικό βούτυρο και το αφήνουμε να τσιγαριστεί λίγο και ρίχνουμε όλα τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε μαλάκα χωρίς να διαλυθούνε. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε. Το κρασάτο σουβλάκι, με το τηγανιτό ρύζι και τα αρωματικά λαχανικά, με λίγο μπαλσάμικο πάνω από τα λαχανικά μας. (όλη η συνταγή είναι εξ ολοκλήρου δική μου :-) )

Άρθρο
Συνταγή