Ριζότο με μανιτάρια

Ένα πιάτο για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, που θα το ζηλέψουν ακόμα και οι Ιταλοί.

Με μια ματιά

ΜΕΡΙΔΕΣ
5
ΧΡΟΝΟΣ
35 λεπτά
ΔΥΣΚΟΛΙΑ
Εύκολο

Η συνταγή αυτή φτιάχτηκε με

Στιγμή που ανήκει η συνταγή

Υλικά

500 γρ.

ρύζι για ριζότο

100 γρ.

αποξηραμένα porcini

250 γρ.

λευκά μανιτάρια κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες

5 κσ.

ελαιόλαδο

1

κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2

σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

10

κλωνάρια θυμάρι μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

150 ml

λευκό κρασί

1400 - 1600 ml

νερό

1

λεμόνι μόνο το ξύσμα

1

κύβο ζωμό λαχανικών

250 γρ.

παρμεζάνα τριμμένη

150 γρ.

βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ κομμένο σε κυβάκια παγωμένο

50 γρ.

Επιπλέον βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ για τα μανιτάρια

Αλάτι & Πιπέρι

Ρόκα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής με απλά βήματα

1
  • Αδειάζουμε τα αποξηραμένα porcini σε ένα μπολ και τους ρίχνουμε από πάνω τα 1400-1600ml. νερό που το έχουμε βράσει μαζί με τον ζωμό λαχανικών.
2
  • Τα αφήνουμε για 20’ ώστε να μουλιάσουν τα μανιτάρια. Μόλις περάσει ο χρόνος, σουρώνουμε και κρατάμε το υγρό.
3
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καραμελώνουμε καλά για 5’-7’.
4
  • Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε για αλλά 2 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι μαζί με το θυμάρι.
5
  • Ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
6
  • Έπειτα ρίχνουμε τον ζωμό μανιταριών σε δόσεις με μια κουτάλα. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση ζωμού, προτού ρίξουμε την επομένη.
7
  • Μόλις ετοιμαστεί το ριζότο, αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και ρίχνουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο , το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.
8
  • Σερβίρουμε σε πιάτο αμέσως και γαρνίρουμε με τα ψητά λευκά μανιτάρια και λίγη ρόκα.

Για τα μανιτάρια:

9
  • Καίμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 50γρ. βούτυρο, προσθέτουμε τα λευκά μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε χωρίς να ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουνε χρώμα από όλες τις πλευρές. Σερβίρουμε τα μανιτάρια πάνω από το ριζότο.

Tip!

Το βούτυρο & το τυρί τα βάζουμε αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά για να μην βγάλουν τα λάδια τους.

Δες τα υλικά

Δημιούργησε το δικό σου Βιβλίο Συνταγών

Τώρα έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις το δικό σου
Βιβλίο Συνταγών με τις αγαπημένες σου δημιουργίες, σε 3 μόλις βήματα!

Δημιουργία Online Cookbook

Αναζήτηση

Κεντρικό μενού