Γεμιστή γαλοπούλα με κάστανα, βερίκοκα & μαρμελάδα cranberry

Γεμιστή γαλοπούλα με κάστανα, βερίκοκα & μαρμελάδα cranberry

  

00:30

 
Άτομα:
10
Μέτριο

Συστατικά

  • 1 γαλοπούλα 3 1/2  κιλά, ξεπαγωμένη
  • Για το αρωματικό βούτυρο: 250 γρ. βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ σε θερμοκρασία δωματίου, 1 κ.γ. φασκόμηλο ξερό τριμμένο, 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο, ξύσμα από ένα λεμόνι, ½ μάτσο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι
  • Για τη γέμιση: 100 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε κυβάκια, 100 γρ. κάστανα βρασμένα, κομμένα στη μέση, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, ½ πράσινο μήλο, κομμένο σε κυβάκια , 50 γρ. λιαστή ντομάτα, κομμένη σε λεπτές κάθετες φέτες, αλάτι, πιπέρι
  • Για το πιλάφι: 500 γρ. ρύζι, για πιλάφι, 1/2 κ.γ. σαφράν, σε σκόνη, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, 50 γρ.σταφίδες σουλτανίνα, 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, 700 ml ζωμό κοτόπουλο, 3-4 κ.σ. χυμό από λεμόνι , 1 κ.γ. αλάτι, Πιπέρι
  • Για τη μαρμελάδα cranberry: 100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική, 200 ml νερό, 400 γρ. cranberries

00:30

 
Άτομα:
10
Μέτριο

Εκτέλεση

Προετοιμασία & Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Έπειτα, ξεκολλάμε την πέτσα από το κρέας προσεκτικά με τα χέρια.
  3. Εκτέλεση για το αρωματικό βούτυρο: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ, το μαϊντανό, το φασκόμηλο, το ξύσμα και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περνάμε το αρωματικό βούτυρο κάτω από την πέτσα της γαλοπούλας προσπαθώντας να πάει σε όλη την επιφάνεια της.
  4. Πασπαλίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με αρκετό αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε μέσα τη γέμιση, ράβουμε με έναν σπάγκο μαγειρικής και μία σακοράφα την κοιλιά της γαλοπούλας και δένουμε τα πόδια της. Γυρνάμε τις φτερούγες γύρω από τη γαλοπούλα και περνάμε άλλον έναν σπάγκο από το στήθος, ώστε να παραμείνουν σταθερές οι φτερούγες κατά το ψήσιμο.
  5. Μεταφέρουμε τη γαλοπούλα πάνω σε μια σχάρα, έτσι ώστε η πλάτη της να βρίσκεται από κάτω και τοποθετούμε κάτω από τη σχάρα ένα ταψί του φούρνου με νερό. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 2,5 ώρες. Το τελευταίο μισάωρο ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας να πάρει καλό χρώμα.
  6. Εκτέλεση για τη μαρμελάδα cranberry: Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και τα cranberries, τα σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν μία μαρμελάδα και αφήνουμε στην άκρη.
  7. Εκτέλεση για το πιλάφι: Παράλληλα με το ψήσιμο της γαλοπούλας, ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ζωμό με το σαφράν και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.  
  8. Ζεσταίνουμε μια άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το πιλάφι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αλάτι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
  9. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το πιλάφι το ζωμό και τα φιστίκια. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τελείως τα υγρά. Δεν το ανακατεύουμε συνεχώς παρά μόνο όταν απορροφηθεί τελείως ο ζωμός.
  10. Τα τελευταία 5 λεπτά μαγειρέματος προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
  11. Μόλις ετοιμαστεί το πιλάφι, σερβίρουμε με τη γαλοπούλα και τη μαρμελάδα cranberry.

.

Άρθρο
Συνταγή