Λαχανοντολμάδες

Λαχανοντολμάδες

  

00:20

 
Άτομα:
6
Μέτριο

Συστατικά

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 500 γρ. κιμά χοιρινό
  • 250 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 1 μεγάλο λάχανο
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ¼ κ.γ. σπόρους κόλιανδρου
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 4 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 50 γρ. βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ & έξτρα 50 γρ. λιωμένο βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ για τον κιμά
  • 200 ml. ελαιόλαδο
  • 1 κύβο ζωμό κοτόπουλου
  • 1-1,5 ltr. χλιαρό νερό
  • 200 ml. κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ πλήρης
  • 2 αυγά
  • Χυμό από 1-2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. κόρν φλάουρ

«Μαμαδίστικο» φαγητό για οποιαδήποτε μέρα μέσα στην εβδομάδα!

00:20

 
Άτομα:
6
Μέτριο

Εκτέλεση

Γεμίζουμε με αρκετό αλατισμένο νερό μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά, μόλις βράσει ρίχνουμε το λάχανο και το βράζουμε ολόκληρο για 10-12 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Μόλις ετοιμαστεί το βάζουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε ένα τηγανάκι σε μέτρια προς  χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ, το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και τους σπόρους κόλιανδρου. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά. Στη συνέχεια τα αδειάζουμε στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια πάστα. Μόλις ετοιμαστεί το μείγμα το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τους κιμάδες, το ρύζι, το λιωμένο βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, το μαϊντανό, την πάστα λαχανικών, αλάτι και πιπέρι. Πλάθουμε καλά με τα χέρια μας και αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε το λάχανο και βγάζουμε τα 4 πρώτα μεγάλα φύλλα και τα τοποθετούμε στον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας.

Στη συνέχεια παίρνουμε άλλο ένα φύλλο λάχανου, κόβουμε το κοτσάνι του κάτω-κάτω, παίρνουμε μια μικρή ποσότητα κιμά και τη βάζουμε στο κάτω μέρους του φύλλου.

Τυλίγουμε τα πλάγια του φύλλου προς τα μέσα και στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολό, μόλις ετοιμάσουμε το λαχανοντολμά τον τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο κιμάς.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα νερό μέχρι να καλύψει τους λαχανοντολμάδες.

 Έπειτα προσθέτουμε μέσα το ελαιόλαδο και τον ζωμό κοτόπουλου και τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω ώστε να παραμείνουν μέσα στο νερό οι λαχανοντολμάδες. Τέλος, κλείνουμε με το καπάκι της κατσαρόλας.

Βράζουμε για 50-60 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι λαχανοντολμάδες.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τα αυγά, το χυμό λεμονιού, το κορν φλάουρ και την κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ.

Με μία κουτάλα ρίχνουμε σιγά-σιγά ζουμί από το βράσιμο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά.

Ρίχνουμε το μείγμα αυγού μέσα στην κατσαρόλα, την κουνάμε λίγο για να ανακατευτεί και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ακόμα. Τα σερβίρουμε ζεστά.

Βήματα

Άρθρο
Συνταγή