Μυστικά

3 παραδοσιακά μπαχαρικά από την κουζίνα της γιαγιάς

Τα μπαχαρικά χαρίζουν ξεχωριστή νοστιμιά στο φαγητό μας!

Ξέρετε όμως ποια μπαχαρικά ταιριάζουν περισσότερο με συγκεκριμένα φαγητά;

Κανέλα

Από τα πιο γνωστά και δημοφιλή μπαχαρικά. Η κανέλα χρησιμοποιείται σχεδόν παντού από τη μαγειρική ως τη ζαχαροπλαστική ακόμη και στην αρωματοποιία. Στη ζαχαροπλαστική την συναντάμε σχεδόν σε όλες τις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς: η κανέλα συνόδευε πάντα τις μηλόπιτες, τους λουκουμάδες, τα κουλουράκια της… Το συγκεκριμένο μπαχαρικό αναδεικνύεται ακόμη και σε αλμυρές γεύσεις, όπως στο κοτόπουλο και στο αρνί κάνοντας τα να θυμίζουν πιάτα της ανατολής! Τέλος την συναντάμε και σε παραδοσιακά λικέρ, που ήταν το καλωσόρισμα της γιαγιάς σε κάθε επισκέπτη: λικέρ κανέλας, αλλά και η περίφημα τεντούρα της Πάτρας!

Γαρίφαλο

Το γαρίφαλο είναι ένα ιδιαίτερο μπαχαρικό! Χρησιμοποιείται τόσο στη γαστρονομία όσο και στην παραδοσιακή ιατρική καθώς φημίζεται για τις αξιοθαύμαστες θεραπευτικές του ιδιότητες! Έχει γεύση πραγματικά ξεχωριστή. Στη μαγειρική μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως μυρωδικό σε κάθε σάλτσα ντομάτας. Επίσης ταιριάζει τέλεια με χοιρινό, ειδικά ψητό είτε κατσαρόλας. Ακόμη ταιριάζει υπέροχα σε παραδοσιακές συνταγές θαλασσινών, όπως ψητά ψάρια! Στη ζαχαροπλαστική οι γιαγιάδες το αξιοποιούσαν σε γλυκά σιροπιαστά και ταψιού, αλλά αρωμάτιζαν και τη ζύμη για κουλουράκια αλλά και για παραδοσιακό ψωμί!

Μοσχοκάρυδο

Το μοσχοκάρυδο είτε ολόκληρο είτε τριμμένο σε σκόνη συναρπάζει με την έντονη γεύση του! Για τις γιαγιάδες αποτελεί το μυστικό για τέλεια μπεσαμέλ! Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μοσχοκάρυδο και στις πίτες σας που περιέχουν κρέας, αλλά και σε οτιδήποτε περιέχει κιμά! Επίσης στην ζαχαροπλαστική μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της κανέλας ή ακόμα καλύτερα μαζί με αυτήν! Ταιριάζει γάντι σε όσα γλυκά έχουν για βάση τους φρούτα όπως το μήλο, το αχλάδι και το κυδώνι, και ειδικά σε μαρμελάδες και σάλτσες!

Τα μπαχαρικά δίνουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στη μαγειρική σας, είτε πρόκειται για αλμυρό είτε για γλυκό! Μην ξεχάσετε όμως το βασικό μυστικό της γιαγιάς: για τη σωστή συντήρησή τους, να τα φυλάσσετε μέσα σε βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς και να τα αποθηκεύετε σε περιβάλλον μακριά από τον ήλιο και την υγρασία.

Αναζήτηση

Κεντρικό μενού