Μυστικά

Κανόνες σωστής συντήρησης των τροφίμων στο ψυγείο

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για τη προστασία, τόσο των θρεπτικών συστατικών τους, όσο και της υγείας μας.

1. Αποφύγετε να παραγεμίζετε το ψυγείο σας. Αν είναι πολύ γεμάτο, ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας στο θάλαμο.

2. Προσοχή στη συσσώρευση πάγου. Σ’ αυτή την περίπτωση, το ψυγείο δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά, αφού μειώνεται  ο διαθέσιμος χώρος του. Αν το ψυγείο δεν είναι νέας τεχνολογίας (non frost), ώστε να ρυθμίζει μόνο του την απόψυξη, μπορείτε να κάνετε απόψυξη χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και ξύδι για να απομακρύνετε τις οσμές.

3. Ορισμένα τρόφιμα δεν χρειάζονται ψύξη,  όπως λανθασμένα πιστεύουμε. Οι ντομάτες, τα φασολάκια, τα αγγούρι, τα κολοκυθάκια διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.

4. Το καλοκαίρι, η θερμοκρασία του ψυγείου απαιτείται να ρυθμίζεται πιο χαμηλά σε σχέση με το χειμώνα.

5. Μην αφήνετε για πολύ ώρα ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου και μην την ανοιγοκλείνετε άσκοπα, γιατί έτσι χάνεται η ψύξη του.

6. Τοποθετείτε πάντα τα περισσεύματα των φαγητών σε τάπερ ή καλυμμένα με διαφανή μεμβράνη, για να μην μεταφέρονται οι οσμές σε άλλα τρόφιμα.

7. Καλό είναι να μην τοποθετείτε ζεστό φαγητό μέσα στο ψυγείο, γιατί μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του θαλάμου ψύξης. Είναι προτιμότερο να περιμένετε να φτάσει το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου (ιδανικά 2 ώρες από το σερβίρισμα).

8. Συμβουλευτείτε και τηρείτε πάντα όσα αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων για τη σωστή ψύξη και διατήρηση τους, πριν και μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

9. Κανόνας FISRT IN, FIRST OUT. Αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό κανόνα διατήρησης τροφίμων, και, σημαίνει πως το τρόφιμο που μπήκε πρώτο στο ψυγείο, πρέπει και να καταναλωθεί πρώτο. Όταν αποθηκεύετε ένα τρόφιμο, να τοποθετείτε εκείνα που αγοράσατε πρόσφατα πίσω από αυτά που υπάρχουν ήδη στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζετε ότι τα τρόφιμα θα καταναλωθούν πριν την ημερομηνία λήξης τους και επιπλέον κάνετε περισσότερη οικονομία εφόσον δεν χαλάνε, ώστε να αναγκαστείτε να τα πετάξετε.

Αναζήτηση

Κεντρικό μενού