Εξοπλισμός

Slow cooker: Τι είναι;

Μια συσκευή που θα σας γλιτώσει άπειρο χρόνο

Οι πρώτες συσκευές slow cooker εμφανίστηκαν στην Αμερική τη δεκαετία του 50, όμως χρειάστηκαν άλλα 20 χρόνια για να γίνουν δημοφιλείς και να αλλάξουν ριζικά την οικιακή μαγειρική.

Στην ουσία πρόκειται για μια αεροστεγή γάστρα που συνδέεται στην πρίζα και σιγομαγειρεύει το φαγητό για ώρες. Είναι πολύ πιο οικονομική από μια συμβατική κουζίνα ή φούρνο – καταναλώνει περίπου το ίδιο ρεύμα με μια λάμπα – κι έχει το σπουδαίο πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται τη συνεχή παρουσία σας!
Πρακτικά, μπορείτε να κάνετε την προετοιμασία αποβραδίς, και με το πάτημα ενός κουμπιού να ξυπνήσετε, κυριολεκτικά, από τη μυρωδιά του έτοιμου φαγητού! Αποτελεί ιδανικό σκεύος για να μαγειρέψετε τα πιο σκληρά κομμάτια κρέατος, καθώς το σιγοβράσιμο σπάει τους ιστούς και το κολλαγόνο, ενώ η μηδενική απώλεια υγρών θα κάνει πεντανόστιμη σάλτσα. Τα όσπρια μαγειρεύονται υπέροχα, χυλωμένα χωρίς να χάσουν το σχήμα τους, και δοκιμάστε οπωσδήποτε αρακά, φασολάκια κι άλλα λαδερά!

Αναλόγως το μέγεθος του… αργομάγειρα, μπορείτε να μαγειρέψετε μέχρι και ολόκληρο ψητό κοτόπουλο: θα γίνει ζουμερό και θεσπέσιο! Μπορείτε επίσης να ψήσετε ψωμί, και ειδικά αν επιλέξετε φρέσκια μαγιά θα έχει φανταστικό άρωμα – και φυσικά σούπες… Σούπα με κοτόπουλο, με λαχανικά, με μοσχάρι; Όποια κι αν προτιμάτε, μπορείτε να επιλέξετε ταχύτητα μαγειρέματος (αργή – μεσαία – γρήγορη) και να είναι έτοιμη όταν θελήσετε!

Κι επειδή, ως γάστρα, το slow cooker θα κρατήσει το φαγητό ζεστό για πολλή ώρα… Φανταστείτε να γυρίζετε σπίτι από τη δουλειά και να έχετε σπιτικό, ζεστό, πεντανόστιμο φαγητό έτοιμο για σερβίρισμα! Αξίζει να το δοκιμάσετε, έτσι;
Σημαντικές παρατηρήσεις:

•Πάντα ν’ ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή, καθώς κάθε slow cooker έχει διαφορετικές ανάγκες κι απαιτήσεις.

•Επειδή το φαγητό στο slow cooker δεν χάνει καθόλου υγρά (η γάστρα σφραγίζει ερμητικά) υπάρχουν διαφορετικές αναλογίες στις συνταγές. Πάντως εύκολα εξοικειώνεται κανείς και μπορείτε σύντομα να κάνετε τις δικές σας μετατροπές.

•Δεν υπάρχει κανένας φόβος ότι θα κολλήσει το φαγητό, οπότε μπορείτε να περιορίσετε το λάδι… κατά πολύ!

•Στην αγορά θα βρείτε επίσης μοντέλα με χρονοδιακόπτη – η συσκευή θα απενεργοποιείται αυτόματα!

•Κάθε φορά που ανοίγετε το καπάκι του slow cooker, χάνονται υδρατμοί και επομένως θερμότητα. Προτιμήστε να το περιορίσετε μόνο όταν είναι αναγκαίο.

•Υπάρχουν μοντέλα slow cooker που το σκεύος αποσπάται από τη βάση και μπορείτε να σερβίρετε κατευθείαν απ’ αυτό. Έτσι καθαρίζεται και ευκολότερα 😉

•Επειδή κάποιοι άνθρωποι έχουν ευαισθησία στα όσπρια, καλό θα είναι να τα βράζετε για ένα δεκάλεπτο σε συμβατική κατσαρόλα. Τα σουρώνετε, τα βάζετε στο slow cooker με φρέσκο νερό και τα υπόλοιπα υλικά και αφήστε τα στην ησυχία τους. Θα εντυπωσιαστείτε!

Αναζήτηση

Κεντρικό μενού